Facebook

Femke Halsema (Haarlem, 1966)

foto: Stephan Vanfleteren

foto: Stephan Vanfleteren

Femke Halsema is programmamaker en auteur.
Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks oefende ze invloed uit op het publieke en politieke debat als voorvechter van mensenrechten en vrouwenrechten. Ze bezit een omvangrijk netwerk in de publieke en private sector, en wordt beschouwd als pragmatisch en doelgericht.

Sinds ze het Nederlandse politieke toneel verliet in januari 2011, bouwt ze een nieuwe, onafhankelijke carrière op. Ze schrijft, maakt programma’s voor televisie, geeft lezingen en advies in de private en publieke sector.  Hoewel ze een generalist is, concentreren haar belangrijkste interesses zich op de duurzame ontwikkeling van tweede- en derdewereld economieën, de betekenis van moderne mediatechnologie en sociale media (in het bijzonder voor mensenrechten en democratie), feminisme en de verschijningsvorm van populaire cultuur in films en literatuur.

Zo werkte ze in 2014 aan een documentairereeks voor de NTR onder de titel Seks en de Zonde over de positie van vrouwen in de islam. Ze was bedenker en co-producent van de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en zit momenteel in de researchfase voor een documentaire serie over terreur  onder de werktitel Fout na de oorlog (NTR). Ze schrijft met regelmaat columns voor De Correspondent en in maart 2016 verscheen haar politieke memoire onder de titel  Pluche.

 

In oktober 2017 verscheen haar essay Nergensland in de reeks ‘Nieuw Licht’ waar vanuit het initiatief Zatopia is opgestart,
Van januari tot en met april 2018 toert Femke met een theatervoorstelling / college Een vrij Land langs de Nederlandse theaters.  En ze is gevraagd om een essay te schrijven in het kader van De Maand van de Filosofie, dat in April 2018 zal verschijnen.

Daarnaast vervult Femke tal van bestuursfuncties o.a. voor het Aidsfonds en de Startfoundation.

Femke woont samen met filmmaker Robert Oey en haar twee kinderen in Amsterdam.
Zie ook CV