In het voorjaar van 2016  was het vervolg  van De Fractie  van 20 afleveringen te zien bij de VPRO.  De fractie  is een dramaproductie naar een idee van Femke Halsema en Gijs van de Westelaken. 

‘Het gaat om innovatief politiek drama dat zich afspeelt middenin de realiteit’, zo meldt de VPRO. Hoewel in de serie de fractie en haar Kamerleden evenals de partij hierachter fictief zijn, maken ze deel uit van de politieke werkelijkheid. Het kabinet is het huidige kabinet en de overige politici en partijen zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten. Dankzij een unieke productionele aanpak wordt de politieke actualiteit in de weken dat de serie wordt uitgezonden geïntegreerd in de afleveringen zelf.

Met fictie als handvat, is De fractie op deze manier een echo van wat we in grote lijnen gewend zijn te zien in het NOS Journaal, actualiteitenrubrieken en praatprogramma’s.
De fractie wordt geschreven door een team van journalisten die zich ook al geruime tijd op het vlak van fictie begeven, en schrijvers met een journalistieke blik en/of politieke achtergrond. De fractie is een productie van Column Film in coproductie met de VPRO.